onsdag den 16. september 2015

Vinsmagning med skiftende tema


I starten af september var jeg vært for en mindre vinsmagning for en lille kerne af mennesker, som ligesom jeg synes det er sjovt at nørde vin på et halv-uhøjtidelig plan. Egentlig var det ret nemt at afholde, da jeg blot skulle lægge lejlighed til. Jesper havde forberedt alt! Lige fra hvilke temaer smagningen skulle tage afsæt i, til hvilke vine vi skulle smage op imod hinanden. Det hele var super tjekket! (Tak Jesper). 

De fleste vine blev serveret fra karaffel, og de vine der blev hældt fra flasken var tildækket. Når vinene var blevet hældt op, duftede og smagte vi til den helt store guldmedalje. Sætninger som “Jeg smager vanilje”, “den her far alder” til “er det bare mig eller lugter den her lidt af prut?” røg igennem luften. Det var så uhøjtideligt, som det næsten kunne være, men alligevel ret fokuseret. Efter hver vin blev flasken, vinen, offentliggjort og vi kunne enten græde eller grine over de gæt vi havde forsøgt os med. Men lærerigt, det var det. 

#1 - Errazuriz Don Maximiano, Founder´s Reserve 2007
Vi lagde stærkt ud. Den første vin vi smagte var Errazuriz Don Maximiano, Founder´s Reserve fra 2007. Denne vin er det chilenske vinhus, Errazuriz, topvin og laves på et Cabernet Sauvignon blend. Vinen lagres i 18 måneder på fade af fransk eg og alle til smagningen var enige om, at dette var en rigtig god vin. Det samme mener den amerikanske vinguru, Robert Parker, som har givet denne vin hele 94 point. 
Vi var som sagt alle begejstret. Jeg var især ret vild med idéen, om at det var en vin fra Chile jeg kunne lide. Generelt har jeg haft det svært med vine fra Chile, men her var der tale om en kvalitets vin. Kvalitets vin koster, og denne chilenske satan kan købes for 550 kr hos Pedersborg Vin. 

#2 - Amon-Ra 2012
Alt imens vi sad og smagte på den chilenske vin, fik vi hældt en ny vin i det andet glas. Temaet for de 2 første vine var “Store vine fra store vinlande”. Den næste vin var Ben Glaetzers kultvin, Amon-Ra fra 2012. Jeg har hørt og læst meget om denne vin og nu fik jeg endelig muligheden for at smage den. Det var en skøn oplevelse. Jeg havde på forehånd valgt ikke at tage noter til denne smagning, men nogle vine husker jeg bedre end andre. Amon-Ra’en er en af dem. Jeg husker den som en blød vin, saftig og intens. Mørk i både smag og farve og med noter af sveske. En dejlig vin, som sprænger skalaen hos både mig og hos Parker. (97+ Point). Desværre for mig og mange andre, så koster denne vin et sted mellem 600-700 kr og kan bl.a. købes hos wine.dk 

#3 Poggio Scalette Chianti Classico fra 2011
Fra temaet “Store vine fra store vinlande” bevægede vi os videre til “Horisontalsmagning”. Dvs. samme hus, drue, årgang og produktion, men dog forskellige marker og metode. Den tredje vin vi fik i glasset var Poggio Scalette Chianti Classico fra 2011. Denne vin laves på 100 pct. Sangiovese og druerne i denne vin var egentlig tiltænkt husets hovedvin, som vi fik i det andet glas. Men det vender jeg tilbage til. Under macerationen fremstod druerne mere frugtdrevne og blev derfor lagt på cementtanke, så frugten kunne bibeholdes i vinen. Det var helt sikkert en dejlig vin, men den havde svært ved at imponere, især efter de to første topvine vi havde været igennem. 

#4 - Poggio Scalette Il Carbonaione 2011
Jeg blev derimod imponeret over vinens “storebror”. Poggio Scalette Il Carbonaione fra 2011 laves ligeledes på 100 pct. Sangiovese og er efter min smag en bedre vin end Chiantien. Il Carbonaione havde alt det som Chiantien manglede i både smag og duft. Som jeg husker det, havde vinenn dejlig frugt og skarpe tanniner og var i fin balance. Begge vine kan købes til en overkommelig pris hos Atomwine. Poggio Scalette Chianti Classico fra 2011 koster 140 kr, mens Poggio Scalette Il Carbonaione fra 2011 kan købes for 350 kr.

#5 - La Rioja Alta Gran Rerserva 904 2004
Der var delte meninger om denne Rioja til vinsmagningen. La Rioja Alta Gran Reserva 904 er på 90 pct. Tempranillo og 10 pct. Graciano. Der er tale om en rigtig stor vin, som vi nok må erkende bliver drukket alt for tidligt. Vinen har ligget 4 år på nye fade, og derefter 5 år i flasken i vinhusets kældre. Der er tale om en vin, som lige er blevet frigivet, og som kun bliver bedre og bedre med årene. Det er godt, for jeg har heldigvis en flaske liggende. Vin har tidligere stået til 250-300 kr hos Atomwine, men årgang 2004 er desværre udsolgt. Heldigvis ved jeg, at de får årgang 2005 senere på året.

#6 - La Ferme du Mont Châteauneuf du Pape Côtes Capelan 2010
Med vine som, La Rioja Alta Gran Rerserva og La Ferme du Mont Châteauneuf du Pape Côtes Capelan fra 2010, vendte vi tilbage til temaet “Store vine fra store vinlande”. Denne Châteauneuf du Pape skulle ifølge anmelderne være noget af det ypperste fra Rhone området i Frankrig. Dele af vinen har ligget 18 måneder på hhv. betontanke og små fade, for at bibeholde frugten i vinen. Det klassiske blend, 70 pct. Grenache, 20 pct. Mourvedre og 10 pct. Syrah bliver ifølge anmelderne og kendere en stor vin, som indenfor få år udvikler noter som læder, trøfler og kaffe. Der er med andre ord noget at se frem til, men alle til smagningen gav allerede nu vinen rosende ord med på vejen. Men som nævnt tidligere, så koster kvalitets vin. 500 kr for at være helt præcis. For mit vedkommende fandt jeg ud af, at en god Châteauneuf du Pape, skal op i et vis prisniveau, for at jeg bliver imponeret. Jeg er ret overbevist om, at det bl.a derfor Jesper valgte denne vin. Jeg har tidligere ytret ønske om at smage en god Châteauneuf du Pape og Jesper skal have stor tak for at gribe dette ønske. Dejlig vin - skøn oplevelse.

#7 - Chateau Quinault L'Enclos, Saint-Emilion Grand Cru 2009
Aftenens næstsidste vin slog sammen med den sidste vin benene væk under mig. Jeg husker det, som en rigtig god vinoplevelse. Der var tale om en “Vertikalsmagning”. Dvs. samme vin fra forskellige årgange. Den første vin vi fik lov at smage på, var Chateau Quinault L'Enclos, Saint-Emilion Grand Cru fra 2009. Mit kendskab til vine fra Bordeaux er begrænset. Jeg synes at man ofte skal betale rigtig mange penge for en god flaske vin fra Bordeaux. Men prisen for denne vin er til at overkomme. Godt nok skal man slippe 380 kr for denne flaske, men så får du også en vinoplevelse af de helt store - og man kan ikke sætte pris på gode oplevelser. Kan man?

#8 - Chateau Quinault L'Enclos, Saint-Emilion Grand Cru 1998
I 2008 blev vinhuset solgt til det store vinhus, Cheval Blanc og det har uden tvivl haft indflydelse på vinen. Heldigvis diskede Jesper op med lidt af en overraskelse, da den næste og sidste vin vi skulle smage viste sig at være samme vin, men fra årgang 1998 (17 år gammel vin). 
Chateau Quinault L'Enclos Saint-Emilion Grand Cru fra 1998 var en helt igennem vidunderlig vinoplevelse. Denne vin kunne jeg personligt drikke igen og igen. Men hvordan var den i forhold til årgang 2009? Det korte svar er, “Bedre”. 

Vinen fra 1998 imponerede alle til smagningen. Alle var enige om at vi havde med en kvalitetsvin at gøre. Druerne vinen er lavet på er de samme som årgang 2009, men sammensætningen er anderledes. Årgang 2009 består af 60 pct. Merlot, 25 pct. Cabernet Sauvignon og 10 pct. Cabernet Franc. den 11 år ældre vin fra 1998 består af 80 pct. Merlot, 10 pct. Cabernet Sauvignon og 10 pct. Cabernet Franc. I modsætning til årgang 2009, så er årgang 1998 noget dyrere. Vinen fra 1998 koster 700 kr, men så får man også en oplevelse, som de færreste. 

Det var vores anden vinsmagning som gruppe og vi er stadig glade amatører. Men smagninger som denne er alt andet lige med til at gøre os skarpere, i både vores beskrivelser af de vi smager på og i vores gæt af drue og område. Man begynder at kunne finde noget genkendeligt i noterne. For nogle lykkedes det at gætte drue og land flere gange. Flot! Efter et par forbier lykkedes det mig at ramme rigtig på flaske #3. Sangiovese og Chianti er noget jeg fornyligt har smagt på og anmeldt. Det var helt klart en fordel. Men når alt kommer til alt, så handler det i sidste ende om man kan lide vinen eller ej. Til vinsmagningen blev der sagt, (jeg husker ikke af hvem) at “sandheden ligger i flasken” - og hvor er det dog rigtigt.

Tak! 

Karakter for vinsmagningen: A

Ingen kommentarer:

Send en kommentar