Vi får fra tid til anden tilsendt vine fra forskellige
vinentusiaster og sælgere, som ønsker at få sat ord på deres vine af os.
Fornyligt fik vi tilsendt 2 vine fra det store australske vinhus, The HardyWine Company. Det drejer sig om William Hardy Langhorne Creek Shiraz fra 2014
og William Hardy Limestone Coast Chardonnay ligeledes fra 2014.
The Hardy Company blev grundlagt tilbage i 1853 af
vinmageren Thomas Hardy, der har haft stor betydning for vinindustrien i Sydaustralien.
The Hardy Company producerer både billige ”hverdagsvine” og dyre vine. Husets
vin ”Eileen Hardy” der både laves i en Pinot Noir og Shiraz udgave er i de
bedste årgange bl.a. blevet rated til 93 point af Wine Enthusiast. Med andre
ord kan The Hardy Company byde på det hele, men i Danmark kender de fleste
sikkert kun vinhusets billigere vine (Hardys Crest, Nottage Hill og Hardys HRB
Cabernet Sauvignon), som kan købes i Coops butikker landet over.
Selvom de to tilsendte Hardy-vine er det vi på bloggen
kalder for ”hverdagsvine” og som vi sjældent anmelder, så er vi ikke for fine
til at ”trække i arbejdstøjet” og give en ærlig anmeldelse af vinene.
William Hardy
Langhorne Creek Shiraz 2014
William Hardy Shiraz er fra Langhorne Creek, som ligger på
halvøen Fleurieu syd for Adelaide i Australien. Det er også her man finder det
kendte områder, McLaren Vale, som vi efterhånden har anmeldt mange vine fra. Under
gæringen er William Hardy Shiraz blevet tilsat egetræs spåner og senere i modningsprocessen
har vinmageren tilsat fransk og amerikansk egetræ for at give vinen karakter.
Metoden er anerkendt, men er lidt af en genvej for at opnå fadnoter på en
billigere måde.
I næsen synes jeg ikke at William Hardy Shiraz har meget at
byde på. Jeg fik noteret ”sødme” og ikke meget mere end det. Vinen smager af
brombær og meget kraftigt af vanilje. Den kraftige smag af vanilje er et resultat
af at vinen under gæringen har været tilsat egetræs spåner. Ligesom i duften,
så domineres smagen af sødme, der runder vinen af forholdsvis hurtigt. Jeg savner
både fylde, tanniner og især det mere krydrede noter, som Shiraz vine kan byde
på. De krydrede noter finder jeg bare ikke i denne vin – desværre.
Er det hæderlig vin man får med hjem, hvis man vælger at
bruge 99,95 kr. i en af Coops butikker for denne vin?
Hvis man er til vine der er ”nemme” at drikke og har man
endnu ikke de store oplevelser med vin, så vil jeg ikke udelukke, at man vil
kunne sætte pris på William Hardy Langhorne Creek Shiraz fra 2014. I forhold
til at vinen koster 100 kr. så savner jeg mere kompleksitet og fylde. Til 100
kr. vil jeg mene at man kan finde bedre alternativer hos sin lokale vinhandler.
Personligt er jeg de senere år røget videre og ud i den
tungere ende af vinverden, hvor vinene byder på flere lag og noter, der i
sammenspil med tanniner og syre giver komplekse vine. I denne sammenhænge byder
en vin som William Hardy Shiraz byder simpelthen på for lidt og jeg kan derfor
ikke give mere end:
Karakter: D
William Hardy
Limestone Coast Chardonnay 2014
Næste vin er en Chardonnay fra Limestone Coast. Nemlig William
Hardys Chardonnay fra 2014. Limestone Coast ligger sydøst fra Adelaide og har i
australske sammenhænge et forholdsvis køligt klima. Udover Cabernet Sauvignon
og Shiraz dyres der både Riesling og Chardonnay i dette område, som domineres
af The Hardy Wine Company og en anden konsumvinsgigant. Nemlig Lindemans, som
også findes på supermarkedernes vinhylder.
Om denne Chardonnay skriver vinhuset selv, at vinen er både
frisk livlig og byder på forskellige frugtnoter. Jeg fandt ikke vinen nær så
livlig og frisk, men jeg fik noteret, at der i næsen var noter af fersken og frugt
– og det var egentlig overraskende. Konsistens var fin – nærmest cremet. Dertil
noterede jeg, at vinen var præget af broombær og sød frugt i smagen. Men jeg
savnede noget syre, som kunne spille op imod vinens sødme.
Ligesom Shiraz'en så byder denne Chardonnay på for lidt. Den står ligeledes til 99,95 kr. og det er for meget, hvis
du spørger mig.
Karakter: D
Ingen kommentarer:
Send en kommentar