I weekenden var vi et smut i Jylland for at besøge svigerfamilien, og ud på aftenen endte jeg med at google lidt rundt på iPad'en. Ved lidt af et tilfælde faldt jeg over den her artikel fra Politiken, og selvom den er over et år gammel, så var det rigtig sjov læsning.
Kort fortalt er artiklen en samling af forskellige undersøgelser og smagninger, hvor det har været tæt på umuligt for smagerne at udpege de dyre fra de billige vine. En af pointerne er, at hvis man fortæller folk at en vin har et fint navn, eller er dyr, så er de også klar til at give den langt højere point end hvis den samme vin blev annonceret som billig.
Snakken om, at forventninger og for megen viden kan være med til at influere på ens opfattelse af en vin, er gammel, men har du tid, så tag at læse artiklen. Selvom det et eller andet sted var trist læsning, så kunne jeg sgu heller ikke helt lade være med at trække lidt på smilebåndet.
Hej Jesper
SvarSletFin artikel, og ja ... man trækker på smilebåndet, men man er vel også så forfængelig, at man selv tror på, at man vil kunne smage forskel på dyr og billig vin. Havde en svoger, som påstod, at det kunne man ikke, så jeg knappede da fluks to flasker op, som han smagte blindt, og han valgte den dyre, som den han bedst kunne li' ... og han har ikke forstand på vin i øvrigt! Men omvendt har vi alle vel fået dyr vin, som ikke har smagt os. Tror også meget på, at stemning og omgivelser har en vis indflydelse. Har oplevet vinsmagning med Rasmus Holmgård, og det kan bestemt anbefales. Han giver mange gode tanker om vin.
vh Ulrik
Det er vel ikke nogen overraskelse, at æstetiske vurderinger er subjektive? Og selvom alle eksperter kan tage fejl (og gør det hele tiden), så foretrækker de fleste af os alligevel at lytte til en ekspert frem for en novice, uanset om der er tale om vurdering af vin, billedkunst, musik, litteratur osv. For selvom de kan tage fejl, er deres holdning formentlig mere kvalificeret og funderet i en bredere erfaring end de fleste andres.
SvarSletI øvrigt så ved jeg, at de nu tester dommernes evne til dømme konsistent ved California State Fair Wine Competition, så de kun får lov at dømme i konkurrencen, hvis de består en test, hvor de smager de samme vine blindt flere gange og skal bedømme dem ens hver gang. Ved ikke, om det var før eller efter omtalte undersøgelse, de begyndte på det :)
Hej Ulrik
SvarSletJeg er fuldstændig enig med dig i, at stemning og omgivelser så absolut spiller en stor rolle ift. nydelsen af et glas vin. Jeg havde selv en dårlig oplevelse for snart et år siden, som jeg nu er helt sikker på skyldes settingen, mere end vinen. Det indlæg kan læses her: http://www.vintanker.dk/2011/05/burchino-genius-loci-sangiovese-2005-og.html
Hilsen Jesper
Hej Nanna
SvarSletMåske det ikke kan komme som nogen overraskelse, men jeg imponeres (eller forundres) stadig over hvor påvirkelige vores sanser og følelser faktisk er, og hvor meget dette spiller ind på f.eks. oplevelsen af en vin.
Gad vide hvad det er der gør de omtalte dommere i dit indlæg i stand til at blive mere ens, og tør jeg sige objektive, i deres bedømmelser. Mon de har fundet ud af at overhøre deres følelser, og rent smager på et nærmest molekylært plan? :P
Hilsen Jesper