onsdag den 21. august 2013
Golan Heights Winery Gamla Sangiovese 2008
Vin fra Israel er nyt for mig, så da jeg faldt over denne flaske, blev jeg nødt til at handle. Det er samme vin som for nogen tid siden skuffede med en gennemvædet prop, men en hurtig ombytning til en flaske uden fejl, har gjort at jeg nu endelig har kunnet få den smagt - sådan rigtigt.
Vinen er fra Golan Heights Winery, som ligger centralt placeret nær byen Katzrin, højt oppe i Golanhøjderne. Huset er fra 1983, og gennem nogle af områdets bedste markeder, har de flere gange sikret sig titlen som mellemøstens bedste vinhus, og ikke mindst Israels bedste vinhus.
Druerne til denne vin kommer fra Galilee-appellationen, den nordligeste i Israel, en appellation som ses som den bedste i Israel. Inden for appellationen udnævnes Golan som det absolut bedste område, et område der samtidig også er det koldeste i Israel.
Vinen hedder Gamle, et navn som refererer til en gammel bronzealderby i det sydlige Golan med samme navn, og navnet dækker over vinhusets premium-række af vin - vine som især er fruit forward og udtryksfulde, som Golan Heights Winery selv skriver. Det er en vin på 100% Sangiovese, og så trækker den 14,5% alkohol.
Vinen overrasker med en sødmefuld fornemmelse i munden, som overtages af salmiak, peber og kviste. Tanninerne er forholdsvis stramme, og eftersmagen går især på det krydrede.
Det er en sjov vin, et rigtig interessant bekendtskab. Jeg har intet at holde en israelsk vin op imod, men da jeg dermed ikke før har tænkt Israel som et vinland, er jeg imponeret. Sammenligner jeg med Sangiovesens hjemland, Italien, kan den dog ikke konkurrere med det bedste derfra - langt fra.
Til en pris på 125 kroner hos Svane Vin i Nykøbing Sjælland, er vi en anelse over det rimelige - vinen var god, men på ingen måder prangende. Alligevel er jeg blevet nysgerrig, og skal ved lejlighed have fat i Golan Heights Cabernet Sauvignon. Karakteren lander på et C, for den gode vin, med en lidt for høj pris.
Karakter: C
Etiketter:
Israel
onsdag den 14. august 2013
Coast Ridge Cellars Cabernet Sauvignon/Merlot 2011
En tur til det svenske systembolag kastede en flaske af sig, med en etiket der kunne være Smalle Vine værdig - faktisk var det hovedårsagen til at den røg i kurven (ja, jeg køber også vin efter hvor sjov jeg finder etiketten). Nå ja, og så stod der bag på vinen, at den var et perfekt match til cheeseburger og solskin - noget så uprangende kunne jeg ikke stå for.
Vinen hedder Coast Ridge Cellars og er en blanding af Cabernet Sauvignon og Merlot. Den er fra Lodi-området i Californien.
Jeg har prøvet at finde information om vinhuset (som vel må være Coast Ridge Cellars), men intet dukker op. Det samme gør sig gældende for Ads Wines, som står for at have bottled vinen, dog med den undtagelse at de har en facebook-side uden information. Det her lugter altså af amerikansk masseproduktion, trods informationen på bagetiketten, om at vinen har ligget 14 måneder på fad - jeg er forvirret.
Alligevel var vinen en stor positiv overraskelse. Det skal være sagt med det samme, at det her ikke er stor vin som vil en masse - det her er vin som er lavet for at please, og for at blive drukket ungt og hurtigt.
Smagen byder på fyldig solbær, lidt lakrids, en svag ristet note samt lidt fad, og så ellers en mild syre og svage men fine tanniner. Jeg drak vinen over tre dage, med to omgange i køleskabet, og alligevel fremstod den på tredjedagen som en dejligt læskende hyggevin.
Vinen kostede 79 svenske, hvilket omregnet bliver 68 kroner - det er klart godkendt. Faktisk i en grad så den skal have mærkaten fremragende. Det betyder et B.
Det her er klart en vin jeg skal over og have mere af. Mums.
Karakter: B
Etiketter:
USA
fredag den 9. august 2013
Hvor uheldig kan man være??
Her er to flasker vin. Dem købte jeg i sidste uge, da vi var på besøge hos de gamle i Odsherred. De er købt med 20 minutters mellemrum, og skulle begge drikkes samme aften.
Den ene, lad os kalde den den med den grønne prop, købte jeg i Euro Spar som et tilbud hvor jeg fik to flasker (samme vin) for 180 kroner.
Den anden, den kalder vi så den med den røde prop, havde jeg købt kort forinden hos Svane Vin i Nykøbing Sjælland. Den kostede vist 125 kroner. Prisen er i dette indlæg dog ganske irrelevant.
Grundet til dette indlæg, og hvorfor jeg navngiver de to flasker vin efter propfarve, er hvad jeg opdagede da propfolien røg af flaskerne. Den grønne prop var nemlig stærkt angrebet af propsyge, mug, hvem ved hvad - det lugtede i hvert fald fælt, og hvad værre var at det var gået i vinen, både i duft og smag.
Ok øv, propfejl hænder, heldigt der var købt en vin mere ind - det er så den med den røde prop. For hvad ser jeg da folien er væk? En fuldstændig gennemvædet prop - ikke et godt tegn. Og nej, vinen smagte ikke direkte dårligt, men den var helt flad, havde mistet alt hvad den potentielt kunne have haft, og min bedste reference i duft og smag, var faktisk Beychevelle'n fra 1929 som jeg smagte for år tilbage - en vin der ikke længere var vin.
Efter denne oplevelse gik jeg lidt på opdagelse på nettet, for at finde ud af hvor tit problemer med prop egentlig forekommer, og under den søgen faldt jeg over denne her helt utroligt gennemarbejdede artikel, som kunne meddele at det faktisk er omkring hver 20. vin som har en eller anden form for fejl.
Det fik mig så til at spørge min gode matematikven, Jonas, hvad chancen (risikoen) for at få to vin med fejl i træk - svaret er 0.25%. Det er satme urimelige odds. Godt jeg ikke spillede lotto den dag.
Skal der være en pointe med dette indlæg, så er det at man altid skal gå tilbage til forhandleren, hvis man opdager fejl på sine vin. Det gjorde vi, og begge vine blev ombyttet med et smil - sådan.
Og når jeg så får gensmagt den med den røde prop, så kommer der et nyt indlæg - den er nemlig fra Golanhøjderne i Israel. Spændende.
Abonner på:
Opslag (Atom)