onsdag den 27. februar 2013

Les Obriers De La Peira 2007


Hvor er det skønt at opleve hvordan fransk vin kan blive ved med at imponere - mine gamle holdninger om at der skal store penge på bordet før fransk vin kan noget som helst, må snart være gjort til skamme.

Vinen er fra huset La Peira og kommer fra appellationen Terrasses du Larzac i Languedoc. Det er det allersydligste i Frankrig, og et område jeg ikke rigtig har drukket vin fra før, på trods af at navnet Languedoc ikke er fremmed for mig. Huset La Peira drives eftersigende af en tidligere australsk musiker samt vinmageren Jérémie Depierre der kommer fra Château Margaux.

Druerne er Cinsault og Carignan, og hele skidtet er håndplukket.

Faktisk er det ikke min egen fortjeneste at vi drak denne vin, for den var taget med af et par gæster vi havde på besøg i lørdags. Ganske tåbeligt blev den serveret efter en flaske Mollydooker, så mine forventninger til dens performance var ikke høje - og alligevel klarede den sig rigtig flot igennem.

Jeg tog mig ikke så mange noter, men fik noteret godt med fad, læder, peber, muld og noget lidt hengemt museumsagtigt - overraskende godt, og jeg var som sagt dybt imponeret over at den kunne komme efter en Dooker.
Det var saft og kraft, men også finesse og fin balance med perfekt tannin.

Vinen var givet som gave, så vores gæster kendte ikke prisen, men jeg har fundet nyere årgange til omkring 135 kroner. Det er absolut godkendt, og jeg smager gerne denne vin igen.
Jeg må ende på karakteren B, for det var som sagt en rigtig god oplevelse.

Karakter: B

En god og nørdet idé


Ud over et hjerte der banker for vin, har jeg også et hoved der elsker videnskab. Disse to elementer forsøges nu sammenføjet i en ny foredragsrække, der lyder både hyggelig og spændende.

Det er Geologisk Museum i København, der med tiltaget Vin & Videnskab, forsøger at blande videnskabelige foredrag, med indtagelsen af god vin.

Jeg har ikke været med til et af foredragene endnu, men det skal helt sikkert prøves. Hvad med dig?

mandag den 18. februar 2013

Optakt til vinsmagning

Der har været stille på bloggen i den seneste tid, men det betyder ikke at jeg ikke har haft fokus på vin. Om et par uger afholder jeg nemlig vinsmagning, i forbindelse med at min ven Jonas afholder fødselsdag. Fokus for smagningen bliver "druer", hvor vi blindt skal smage par af vine lavet på samme drue, men fra forskellige lande, regioner eller årstal. I den seneste tid har jeg derfor været godt optaget af at finde de helt rigtige vine til smagningen, og langt om længe er jeg nået i mål. Alle vine står nu klar til at blive pakket og fragtet til smagningen.

Under arbejdet med at købe alle vinene hjem, har jeg været i kontakt med flere, for mig, nye forhandlere, og der er altid noget spændende forbundet med at handle nye stedder. En gammel kending som Atomwine er jeg langsomt ved at have godt styr på, jeg ved hvilke slags vine de sælger, og jeg er generelt glad for de vine jeg køber der. Det er en luksus, der på den ene side gør at det føles sikkert når man skal købe ny vin hjem, men det kan også virke begrænsende, i det man låses fast i de samme lande og vine.
Derfor har de seneste forhandlerkontakter været forfriskende, og både budt på gode og dårlige oplevelser.

Laudrup Vin er jo ikke ligefrem et ukendt sted, men alligevel har jeg ikke handlet hos dem før. Jeg var med til deres overordentligt fine sensommersmagning sidste sommer, der viste at de har rigtigt gode vine i deres sortiment. Laudrup vin, som ligger i Skovlunde, har en lille butik de kalder Cash'N'Carry, som ligger i hjørnet af deres store lager, og her sælges der ud over et bredt sortiment af vine, også delikatesser af forskellig art.
Jeg havde sat Laudrup-ansatte Helle i stævne, og mens hun fandt mine bestilte vine frem, fik vi os en rigtig god snak om vin, vinhuse og Laudrup Vins kommende arrangementer. Det var et rigtigt hyggeligt besøg, og absolut ikke sidste gang jeg handler der.

KK Wine har jeg snart hørt meget om, ikke mindst gennem vin-blogger Nanna fra Vinens Vilde Vesten. Hun er nemlig helt skudt i californisk vin, og det er netop i dette smalle segment at KK Wine ekselerer, og det var netop sådan en vin jeg havde brug for til den kommende smagning. Besøget i butikken, der ligger i et par lokaler bag en indretnings-tingel-tangel-butik i Charlottenlund, var også her overordentligt interessant. Her mødte jeg Kenneth, der vist ejer KK Wine, og efter jeg hurtigt fik udleveret den bestilte vin, gik snakken straks på vin, og ikke mindst det overordenligt fine udbud han har i sine lokaler. Bare det at se en flaske Screaming Eagle på nærmeste hold, var en oplevelse i sig selv. Jeg ser utroligt meget frem til at smage den købte vin, og også KK Wine ser jeg frem til at lægge vejen forbi igen. Det var i hvert fald hyggeligt at tale vin med Kenneth.

Sidst men ikke mindst skal lige nævnes hjemmesiden Goodgrape. Jeg kendte den ikke, men en søgen efter bestemte vine, ledte mig derhen. Desværre har jeg ikke så meget godt at sige om mit møde med siden, og det er en skam, for det lader til at der er overordentligt gode vine i deres sortiment.
Jeg bestilte tre vine på hjemmesiden, men betalingen nægtede at gå igennem. Jeg forsøgte af flere omgange, og fra forskellige browsere, men lige lidt hjalp det. Jeg kontaktede dem derfor per mail, for at høre hvad der var galt. Desværre fik jeg intet svar, og prøvede, igen forgæves, at ringe til dem. Dog ringede de mig op ud på den tidlige aften, og fortalte mig at de var ved ændre i deres udbud, hvorfor ikke alle vine var på lager. De lovede mig dog at de ville tjekke op på de tre ønskede vine, og skrive tilbage til mig, i løbet af aftenen.
Desværre hørte jeg aldrig fra dem, og selv da jeg per mail rykkede for at svar, hørte jeg ikke mere. Derfor fandt jeg andre vine, og det er tvivlsomt at jeg vender tilbage til Goodgrape.

Den sidste oplevelse skal dog ikke ændre på at det har været sjovt at købe vin hjem til denne smagning, og måske understreger den bare, hvor meget federe det bare er at stå face to face med forhandlerne, og få en god og hyggelig snak om vin.

Så snart smagningen er overstået, og vinene drukket, afslører jeg hvad det var der blev indkøbt, og ikke mindst hvordan de så smagte.

fredag den 1. februar 2013

Shinas Estate The Guilty 2009

Shinas Estate er et vinhus der ligger i den australske region Victoria (Victoria ligger i det sydøstlige Australien, og er det område Tasmanien ligger ud for). Familien Shinas kommer fra Grækenland, og flyttede i 1950'erne til Australien. Der begyndte de hurtigt at producere vin, dog kun til eget og venners brug - først i 2002 bliver de et regulært vinhus, under navnet Shinas Estate Australia. De er et lille hus, med en produktion på kun små 7000 kasser årligt.

I spidsen for familieforetagenet finder man George Shinas, en mand der tidligere har været dommer, hvilket afspejles i de vine de producerer - de er alle navngivet med retsvæsenet in mente (The Guilty, The Innocent, The Verdict, Sweet Justice og The Executioner).

For en uges tid siden smagte jeg husets 100% Shiraz, The Guilty, og allerede med flasken i hånden bliver man glad - der er sgu gjort noget ud af etiketdesignet (det er igen designhuset MASH der står bag - samme hus der også laver etiketterne for Killibinbin)

Med hele denne fine historie, den lidt søgte navngivning og det super stylede design, hvordan præsterer vinen så? Intet mindre end fantastisk.

På trods af at være en potent 100% australsk Shiraz, er det på ingen måder en sort fed basse i glasset - nærmere mørk bordeaux.

Duften er overraskende, da den byder på noget af den grønne note jeg også har fornemmet ved Barrel Monkey, men samtidig fanger jeg lidt af den brændte gumminote jeg før har oplevet ved chilensk vin - dog her meget mere afdæmpet og kontrolleret. Over tid fornemmer jeg også lidt svag trøffel.

Smagen er kraftig men på ingen måder fed, og har især det brændte med fra duften, grus og asfalt, og noget krydret - måske hvid peber.

Det er en overraskende og kraftig vin, som styrer helt uden om det frugtede og jammy som australsk Shiraz godt kan forfalde til, og det er vine som denne der er med til at nuancere hvad australsk vin kan. Godt kontrolleret vin med milde men dejlige tanniner.

Det er rigtig godt, og med tanke på hvad australsk vin også kan være, og ofte forfalder til (det frugtbombede), ja, så lander jeg på et B.
Vinen er købt hos Smalle Vine på Frederiksberg, og koster 199 kroner.

Karakter: B